Wandeltraining Alpaca's

 

De alpaca is een trekdier van origine. Ze vinden het leuk om nieuw terrein te ontdekken, maar wel als kudde, dit voor hun gevoel van veiligheid. Het wandelen moet voor de alpaca's wel vanaf de start een prettige ervaring worden. Het is daarom belangrijk dit meteen goed en stressvrij aan te pakken.

 

Ten eerste is het belangrijk jouw alpaca's goed te kennen. Het is namelijk belangrijk dat de rangorde van de kudde gehandhaafd wordt bij het wandelen met alpaca's. Er is altijd 1 wandelleider, die voorop loopt. Wie dat is, dat bepalen ze zelf, en zul je uit moeten vinden door ze de vrijheid te geven bij de eerste wandelpoging. Volg je alpaca zeg ik altijd. Trekt de alpaca, ga dan met hem mee naar voren, krijg je de alpaca niet mee, zak dan af naar achteren. De alpaca bepaald. Hebben ze eenmaal hun positie gevonden? Dan gaat het wandelen heel makkelijk, als je hun positie maar respecteert. Het is niet zo dat de alpaca leider in de weide, dezelfde alpaca is als de wandelleider. Dus ga daar niet meteen van uit! 

 

Een alpaca is familie van de kameel, ze behoren tot de Camelid family. Ook bij het wandelen zul je dit merken. De alpaca's willen achter elkaar lopen, als een caravaan, net als kamelen. Zo kunnen ze elkaar goed zien, bij in hun ogen, eventueel gevaar. Ze volgen elkaar.

 

Degene die wandelt met de alpaca, diegene loopt ernaast, dus niet voor of achter de alpaca. Als dit wel het geval is, omdat de lijn strak staat naar achteren of naar voren, dan loopt de alpaca niet in zijn juiste rangorde, dus volg zijn wens. De enige alpaca waar je wel voor loopt, is de wandelleider. En dan bedoel ik ook letterlijk voor zijn hoofd. Hij zal jou volgen. Ook dat vind de alpaca die leid heel fijn. Zo heeft de wandelleider steun aan jou als de leider van de kudde. Loop je niet voor zijn kop, dan gaat de alpaca de weg bepalen.

 

Houd de lijn nooit strak bij de kop vast zoals bij een paard, maar loop altijd met een lange, losse lijn. De alpaca wil graag zijn hoofd kunnen bewegen, en als ze allemaal achter elkaar in een rijtje lopen, hoef je de alpaca ook niet te sturen, ze volgen de alpaca die voor hun loopt, als een echt kuddedier. Loop je met gasten omdat je een wandelactiviteit aanbied; laat mensen dan niet door de alpaca's heen lopen tijdens het wandelen zodat de alpaca zijn uitzicht op de alpaca voor hem of haar verliest. Respeceer de caravaan! Loopt er onderweg een loslopende hond b.v. kun je even stil gaan staan met alle alpaca's bij elkaar. Daar voelen ze zich veilig bij, even als kudde steun bij elkaar zoeken, plus als de hond kwaad in de zin heeft, kan hij moeilijker bij de kudde komen. 

 

Houd er ook rekening mee dat je tijdens het wandelen, stops maakt. Zodat ze even kunnen plassen of poepen, en wat kunnen grazen om de wandeling ook leuk te maken voor hun met lekkere hapjes.  

 

Niet iedere alpaca houd van wandelen. Houd daar rekening mee! Blijf het dan niet forceren. Het zal voor de alpaca en de wandelaar geen plezier worden. En er zijn ook alpaca's die geen genoeg krijgen van wandelen! Observeer je alpaca's daarom goed, leer ze goed kennen. De 1 is een wandelalpaca, en een andere kun je heel blij maken met een hindernisbaantje b.v. en weer een ander is een heel mensgerichte knuffelalpaca. Houd de alpaca's tevreden, en laat ze geven waar ze goed in zijn en prettig vinden. 

Soms mist een kudde een goede alpaca als wandelleider, dan wordt wandelen ook moeilijk of is helemaal geen optie. Zorg voor een goede kuddesamenstelling met verschillende karakters. Zeker als met maar twee alpaca's heeft, komt het nogal eens voor dat het juiste karakter als wandelleider mist, en wandelen geen optie is. 

 

Voordat je wllt gaan wandelen is er uiteraard een halstertraining nodig. Het hele traject van de alpaca's uit de weide halen en verzamelen, het halsteren van de alpaca's en daarna het wandelen, moet een leuke en positieve ervaring worden en blijven voor de alpaca's. Het is daarom erg belangrijk dit vanaf het begin goed en zo stressvrij mogelijk aan te pakken. 

 

Ik kan je helpen met de wandeltraining van jouw alpaca's. Ik heb 5 jaar lang zo'n 4 tot 5 dagen per week gewandeld met alpaca's. Van 3 tot 14 alpaca's die mee gingen wandelen. Ik kom jou en de alpaca's vanaf het verzamelen van de alpaca's uit de weide, halsteren en wandelen trainen. En observeer je alpaca's voor wat betreft de rangorde. Plus geef ik je tips voor tijdens het wandelen, zodat het voor mens en dier een hele plezierige ervaring wordt! Neem contact op via het Contact formulier voor een training aan huis, met jouw alpaca's.