Alpaca's in de winter

 

Alpaca's kunnen goed tegen de kou. In de hoogvlakten van Zuid Amerika, Peru, zijn ze gewend aan temperaturen in de nacht die wel tot -20 kunnen dalen. Echter daar is het overdag veel warmer dan bij ons in Europa in de winter. De wol van de alpaca heeft zich aangepast aan de temperatuurverschillen in het Andes gebergte van Peru. De wol heeft de kwaliteit om de warmte van de dag op te slaan voor de nacht, zodat ze het 's nachts niet koud hebben. In Europa kennen wij die temperatuursverschillen niet in de winter. Het is zowel overdag als in de nacht koud. 

 

Nu regent het in Europa ook veel meer dan in Peru. Bij milde regen of af en toe een regenbui, wordt alleen de bovenkant van de wol nat. Op de huid zijn ze droog. Als het hele dagen regent en ze kunnen ook niet schuilen in de stal, zal de wol wel doorweken tot aan de huid.Je kunt je voorstellen dat de wol dan ook erg zwaar wordt om te dragen omdat ze in de winter vol in de wil zitten. Daarbij kan de wol op de rug gescheiden gaan vallen, zodat de kou ook direct op de huid kan komen en de wol minder goed beschermt. Ook kan de wol bevriezen nadat het nat is geweest of er kan zich een ijslaag gaan vormen op de rug na sneeuwval. 

In de zomer is de wol korter en hebben ze daar minder last van, plus de temperatuur is hoger. 

Suri alpaca's hebben ander soort wol. Vooral bij de Suri zie je dat de wol gescheiden ligt op de rug, plus de wolkwaliteitvan de Suri is anders. Een Suri heeft minder dekhaar dan de Huacaya alpaca. De Suri kan daarom minder goed tegen extreme kou. De Suri hoeft ook maar één keer per jaar geschoren te worden; ze raken in de zomer minder snel oververhit door het feit dat ze minder dekharen hebben. Is de Suri geschoren in de zomer, gaat deze met minder lange wol de winter in en kan het wel eens zijn dat de Suri staat te trillen bij erge kou. Een Suri is ook wat fijner gebouwd dan de Huacaya.

 

Het veelvuldig nat zijn van alpaca's kan de kans op schurft verhogen, Het veelvuldig op natte grond staan kan ook de voetzolen week maken. 

 

Wat is belangrijk om de alpaca goed te verzorgen in de winter:

Gedegen schuilstal: 

Niet een soort klein 'bushokje' wat helemaal open is aan één kant waardoor de regen of sneeuw bij de verkeerde windrichting de stal in kan en te klein is om alle alpaca's liggend te laten schuilen. 

Maar een gedegen stal, waarbij ze goed naar buiten kunnen kijken om eventueel gevaar te spotten (instinct van de alpaca), dus met ramen en een ruime ingang. Eventueel met een goede overkapping ervoor met afgeloten zijkanten. Heb je twee kuddes en maar 1 gedegen stal kun je eventueel ook een weidetent aanschaffen als extra stal/schuilmogelijkheid.

Mocht je een bodembedekking willen gebruiken, raad ik vlas aan. Vlas glijd makkelijker van de wol dan stro. En is makkelijker op te ruimen mochten ze een toilet maken in de stal. Ruim de mest in de stal wel dagelijks op.

Als je denkt een goede schuilstal te hebben maar liggen ze er nooit in? Ga dan eens na waarom dit zo is.

  • Hebben ze in de stal rondom genoeg zicht op de omgeving door middel van b.v. ramen?
  • is de stal té open waardoor het inregent?
  • Is er niet genoeg ruimte voor alle alpaca's om te liggen?
  • Delen ze de stal met andere dieren?
  • Voer je ze ook in de stal waardoor ze gewend zijn aan de stal?
  • Is er het hele jaar door lekker hooi aanwezig in de stal waardoor ze de stal vaak opzoeken?

Onbeperkt hooi:

Omdat er minder gras en minder eiwitrijk gras groeit is het van belang dat de alpaca's ten alle tijden toegang hebben tot hooi. Zorg ervoor dat iedere alpaca de ruimte heeft om hooi te eten Eventueel meerdere bakken neerzetten of een extra hooinet ophangen. 

Ook daarom is de stal belangrijk; het hooi blijft droog. 

Goed bijvoeren met alpacabrok, bietenpulp:

Zoals op mijn pagina Alpacavoeding en vitamine D is omschreven is naast de vitamine brok (bij voorkeur Alpamin en Alprofos) ook bietenpulp belangrijk voor de energie en maagvulling. Het bevat weinig eiwitten en rijk aan snel verteerbare koolhydraten. Zeer goed in tijden dat er weinig te grazen valt.  

Goede voeding zorgt er ook voor om beter bestand te zijn tegen de koude weersveranderingen. Ook zeer goed voor opgroeiende veulens en oudere of zieke dieren. 

Vitamine AD3E:

Over het belang hiervan kun je alles lezen op de pagina Alpacavoeding en vitamine D

Dit is zeer belangrijk in de herfst en wintermaanden wanneer er te weinig zonlicht is. 

 

Staat jouw alpaca toch te trillen ondanks dat je goed bijvoert met Alpamin en Alprofos, bietenpulp, een goede schuilstal hebt, onbeperkt hooi geeft en Vitamine AD3E toedient? Check dan eerst de bodyscore op de rug. Is de alpaca te mager? Voer het apart van de rest in een bak, wellicht krijgt hij niet genoeg brok of bietenpulp binnen omdat hij de ruimte niet krijgt van de andere alpaca's. Geef wat extra bietenpulp of Alprofos. Check ook de slijmvliezen/oogleden. Heeft de alpaca te witte slijmvliezen/oogleden, kan de alpaca bloedarmoede hebben en het daarom zo koud hebben. Check dan ook de mest op worminfectie. 

Want in principe moeten de alpaca's tegen de temperaturen van de Europese winters kunnen. 

 

Het is wederom belangrijk je alpaca's goed te leren kennen en de tijd te nemen om ze te observeren, en goed hun individuele karakter te kennen. Zo kun je snel opmerken of een alpaca uit zijn normale doen is of niet. 

 

De ene alpaca ligt graag in de regen of sneeuw en de andere alpaca rent direct naar de stal bij het minste beetje regen. Veel dingen zijn niet zwart/wit bij alpaca's vanwege alle verschillende karakters. Maar de basisverzorging van een alpaca is wel vaststaand.

Dus het belang van een goede schuilstal, afgestemd op hun natuurlijke gedrag met voldoende zicht op de omgeving en voldoende ruimte om te kunnen liggen voor alle alpaca's, blijf ik herhalen. Ze zullen dan sneller de stal opzoeken en dat is voor hun fysieke gesteldheid bij veel natte dagen, toch echt beter. 

 

Je kunt altijd voor de periode dat de alpaca niet goed in zijn vel zit en veel trilt tijdens vrieskou, een Alpaca / Cria dekjes omdoen bij de alpaca.Maar zorg dat je eerst achterhaald wat er aan de hand is, waarom de alpaca niet tegen de kou kan. Of als je een Suri alpaca hebt die dat jaar geschoren is en veel rilt, kun je de Suri een dekje omdoen. Al zou ook de Suri goed tegen de Europese winters moeten kunnen.

 

Is het een droge dag, maar ligt er veel sneeuw in de weide, kun je eventueel zoals op onderstaande foto een kruiwagen met hooi in de weide zetten of een hooiruif plaatsen zodat ze lekker de benen kunnen strekken op een mooie winterse dag. Want grazen is moeilijker als er een laag sneeuw op het gras ligt, en vaak is de sneeuw bevroren geraakt.