Alpaca verzorging
Jaarlijkse inenting Clostridium
Twee keer per jaar worden alpaca’s gevaccineerd tegen clostridium om de volwassen dieren te beschermen, maar ook om ervoor te zorgen dat de cria’s na de geboorte via de biest beschermd zijn. Handige momenten zijn net na het scheren (= veelal voor de bevalling) en dan voor de winter nog een keer.
Ontwormen
De ene alpacahouder ontwormt wel preventief en de andere niet. Er is hier een verschil van mening over. Altijd ontwormen kan resistentie tegen het wormmedicijn in stand werken. Ontwormen is dus een eigen keuze. Je kunt ervoor kiezen om de alpaca's regelmatig om te weiden (1 weide minimaal 3 maanden leeg houden om zo de parasiet te doden), de mest dagelijks op te ruimen en regelmatig mestonderzoek te laten doen, of zelf te doen (hier zijn cursussen voor). Of je ontwormt. Lees je goed in voordat je begint aan ontwormen. Op verschillende websites is meer te vinden over dit onderwerp. Of overleg met een dierenarts die veel verstand heeft van alpaca's. Niet iedere dierenarts heeft genoeg kennis van alpaca's en raden soms net als bij schapen aan om preventief te ontwormen. Nogmaals doe eerst goed onderzoek online.
Mest ruimen
Het is aan te raden om dagelijks de mest te ruimen uit de weide(s), dit om de wormbesmetting zoveel mogelijk tegen te gaan.
Je kunt de mest ruimen met een kunststof bladerenhark met een sneeuwschep als je een kleine kudde hebt. Bij een grotere kudde is een Biozuiger aan te raden. Ik heb hier goede ervaring mee. Het is prettig dat de alpaca's hun eigen toilet maken en het niet overal doen in de weides, zo weet je precies op welke plekken je moet zijn bij het ruimen van de mest.
Alpaca scheren
Eénmaal per jaar moeten de alpaca's geschoren worden door een professionele alpaca scheerder.
Het scheerseizoen begint in het voorjaar in April en de alpaca's horen voordat de zomer begint en de dagen erg warm worden, geschoren te worden. ideaal is om voor half juni de alpaca's geschoren te hebben. Het ligt soms een beetje aan het weer en de temperatuur, mocht die nog laag zijn of de dagen erg nat, zal er wat later geschoren worden door de scheerders.
Alpaca's houden warmte vast, dit hebben ze in hun natuurlijke habitat nodig omdat in het Andes gebergte waar ze vandaan komen, de nachten erg koud kunnen worden maar het overdag goed warm is. Daarom slaan ze de warmte van overdag op voor de nacht in de wol. Hier in Europa, koelen de nachten niet genoeg af om de warmte kwijt te kunnen. Ze kunnen hierdoor hittestress krijgen door oververhitting, en er zelfs aan overlijden. Je merkt het in het vroege voorjaar al, is het een dagje 13 graden met zon, en je voelt door hun dikke wol heen op de huid, dan voel je al hoe warm ze zijn. Laat staan bij warme zomerdagen! Dus een absolute must; de alpaca scheren.
Is het lastig om een goede scheerder te vinden? Vraag het aan de fokker waar u de alpaca's gekocht heeft. Of neem contact op met het scheerders gilde van alpaca's, deze kunt u op Google vinden.
N.B. Neem op tijd contact op voor een afspraak met de scheerder! De alpaca scheerders zijn druk en er is een tekort aan scheerders. Dus zorg dat u voor het voorjaar al een afspraak heeft gemaakt, zodat niet uw alpaca's ongeschoren rondlopen in juli.
Dit scheren gebeurd op een scheertafel of op de grond. De alpaca ligt op zijn zijde, en wordt met de poten vastgebonden zodat de alpaca zich niet kan bewegen. Dit is om te voorkomen dat de scheerder uit kan schieten met de scherpe messen van het scheerapparaat als de alpaca teveel beweegt, en om de alpaca's zo snel en mooi mogelijk te scheren. Een goede, ervaren scheerder kan in soms maar 10 à 15 minuten een alpaca scheren. Zo heeft de alpaca zo min en kort mogelijk stress.
Laat ook de poten geheel scheren. op de onderbenen kan schurft ontstaan en is vaak pas zichtbaar na het wegscheren van de wol op de poten. Het is ook hygiënisch om deze wol mee te laten scheren. Persoonlijk vind ik het niet zo mooi om de kuifen weg te laten scheren wat regelmatig gedaan wordt. Het kuifje licht laten scheren of goed laten knippen is mooier vind ik persoonlijk, het kuifje hoort bij het imago van de alpaca vind ik.
De meeste scheerders knippen ook direct de nagels als dit nodig is nu ze vastliggen, en veel ervaren scheerders kunnen ook kijken of de voortanden of vechtkiezen geslepen moeten worden en dit voor u verzorgen.
Kuifjes knippen alpaca
Ook al laat u de alpaca 1 maal per jaar scheren, de kuifjes groeien hard. De wol gaat voor de ogen hangen, en kan voor infecties of zelfs ontstekingen zorgen, ook ziet de alpaca niet goed. Het is verstandig de kuif goed bij te houden en regelmatig bij te knippen rond de ogen. Ik kan u helpen bij het knippen van de kuifjes van de alpaca's, zodat u dit de volgende keer zelf kunt doen. Neem contact op via dit formulier Contact
Nagels knippen alpaca
De nagels van de alpaca mogen niet te lang worden. De nagels kunnen scheef gaan groeien en daar ondervind de alpaca pijn en last van. De nagel moet gelijk lopen aan het eeltkussen. Bij de ene alpaca groeien de nagels harder dan bij de andere alpaca, maar houd dit goed in de gaten. De scheerder of een dierenarts kan voor u de nagels knippen. Echter moeten bij sommige alpaca's de nagels vaker dan 1 keer per jaar geknipt. Ik kan u helpen bij het knippen van de nagels met een hoefjesschaar. Ook hiervoor is het belangrijk uw alpaca's te socialiseren. Neem contact op via dit formulier Contact
Diatomeeënaarde
Vooral na het scheren is dit goed om te strooien op de zandplek waar ze nogmaal gesproken rollen. Het is goed tegen mijt (schurft) en ze vinden het een feestje om in te rollen! Zomaar 1 schepje uitgestrooid over de zandplek is voldoende. Dit kun je regelmatig strooien in de zomer. Zie onder de pagina met links: Diatomeeënaarde alpaca
Tanden slijpen alpaca
Een alpaca gaat van tanden wisselen rond de leeftijd van 2 jaar. Dan krijgt de alpaca zijn volwassen gebit. De volwassen voortanden kunnen te lang worden, het is zaak deze te laten slijpen door de dierenarts of tijdens het scheren door een ervaren scheerder. Ook de vechttanden groeien, het is zeker bij hengsten die onderling nog al eens kunnen vechten of stoeien, verstandig om deze ook te laten slijpen. U kunt het gebit na laten kijken en laten slijpen door de dierenarts of ervaren scheerder.
Vitamine AD3E alpaca
Zoals in de pagina Alpacavoeding en vitamine D omschreven is het in de herfst-/wintermaanden; oktober tot april, noodzakelijk om Vitamine D bij te spuiten. Dit kan in injectievorm (handig bij grotere kuddes), iedere 6 weken, of in pastavorm (handig bij kleine kuddes) door de mond; iedere 5 weken. Deze pasta is handig als u het lastig vind om een injectie te geven. Online bij diverse verkopers te verkrijgen. Zie links-pagina:Vitamine D (AD3E) kopen
De alpaca’s krijgen te weinig zonlicht in deze maanden in Europa en daardoor een tekort aan vitamine D opname. Dit zit ook door het voer, maar is niet voldoende voor de wintermaanden. Krijgen ze een tekort aan vitamine D, kan dit vergaande gevolgen hebben voor onder andere de botten zoals veweking van de botten door onvoldoende opname van calcium. Botvergroeiingen kunnen ontstaan, X-benen, of cria’s worden geboren met slappe voetjes bijvoorbeeld omdat de moeder onvoldoende vitamine D had.
Voor de volledigheid; de vitamine A in de AD3E is goed voor de ogen, huid, slijmvliezen, groei, botontwikkeling en het afweersysteem. De vitamine E in de AD3E werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.
U kunt zelf de injectie met AD3E geven maar u kunt ook uw dierenarts hiervoor laten komen.
Ook hier kan ik u mee helpen en is het wederom belangrijk de alpaca's te socialiseren.
Algehele conditie bepalen van de alpaca
Check regelmatig de bodyscore van de alpaca's. Een te puntige rug is geen goed teken, maar door de vele wol ziet u het vaak niet goed. Je kunt met je vingers onder de nek, waar de rug begint, voelen of de ruggewervel puntig aanvoelt of mooi rond loopt.
(zie foto onderaan deze pagina)
Oogleden checken: te witte oogleden wil zeggen dat de alpaca iets onder de leden heeft, bloedarmoede bijvoorbeeld of wormbesmetting. De oogleden moeten mooi roze zijn. Til met je duim het ooglid iets naar beneden om te controleren.
Vliegwering alpaca's - Myiasis alpaca's
In de zomer kunnen alpaca's veel vliegen aantrekken en dat is erg vervelend voor de alpaca's, maar kan ook gevaarlijk zijn.
Mocht je alpaca een wondje hebben, hoe klein dan ook, trekt dit ook vliegen aan. Vliegen kunnen hier eitjes in gaan leggen en dit worden maden die de huid wegvreten. Zie je een kalere plek op b.v. de rug ontstaan of een wat grijze plek in de wol? En zie je dat de alpaca jeuk heeft? Onderzoek goed de huid onder de wol, op vliegeneitjes (die zorgt voor de grijze gloed op die plek) of op maden. Laat de dierenarts komen om je te helpen dit zo goed mogelijk te verzorgen en af te sluiten voor verdere infecties.
Onder andere de volgende middelen worden gebruikt om de vliegen wat te weren bij de alpaca:
- auriplak om de nek (helpt beperkt)
- Dectospot pour-on
- het middel "Clik- pour on"
- "Spotinor"(let op: er zijn alpaca's die hier allergisch voor kunnen zijn)
- ook hoor ik dat regelmatig rollen in de diatomeeënaarde een beetje helpt tegen de vliegen.
Zorg ook dat je altijd een bus met blauwspray in huis hebt voor als er wondjes ontstaan bij de alpaca. Dit om infecties te voorkomen.
Handig overzicht bij het voelen van de bodyscore:
![](https://primary.jwwb.nl/public/u/m/w/temp-cbrehchbyamgnrqyfimn/rkqfrx/screenshot_20230612_165008_chrome-1.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1080%2C848%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=559&height=439)
Dierenarts Tips
Omdat de alpaca als dier nog niet heel lang in Europa is en er op de dierenartsopleiding maar beperkt wordt les gegeven over alpaca's, zijn niet alle dierenartsen gespecialiseerd in Alpaca's. In België zit een dierenarts Thijs Flahou die gespecialiseerd is in Alpaca's. In Nederland is dierenartenspraktijk De Bata4ieren te Haaften, 'Alpaca's of the Lowlands", gespecialiseerd in alpaca's.
Universitair ziekenhuis te Merelbeke, België is de enige kliniek die gespecialiseerd is in alpaca's, mochten er echt grote problemen zijn waarbij de alpaca 24 uur zorg nodig heeft of de aandoening wordt maar niet duidelijk bij de ernstig zieke alpaca.