Huisvesting Alpaca's
Om Alpaca’s te kunnen houden heeft u veel grond nodig, zo’n 500m2 per alpaca. Daarbij moet men kunnen verweiden en een weide 3 maanden met rust kunnen laten om wormbesmetting te voorkomen en tevens nieuw gras te laten groeien. Mijn ervaring is ook dat ze gelukkiger worden van de afwisseling; bijvoorbeeld een dag- en nachtweide met stal. Ze worden vaak ‘saai’ van het altijd staan op hetzelfde stukje grond. Plus het gras raakt op. Ook worden ze erg gelukkig van een heuvel in de weide waar ze op de uitkijk kunnen staan, op en af rennen of rollen, je hebt er zelf ook plezier van om te zien dat je alpaca’s happy zijn. Ook een heerlijke waterpoel kunnen ze zeer waarderen. Hier zul je ze vaak in zien pootje baden, of als ze vol in de wol zitten in het voorjaar, heerlijk met hun buik in zien liggen. Regelmatig zie je dat ze in hun eigen waterbak gaan staan bij warm weer, wat het drinkwater vervuild, dus heb je de ruimte; maak een poel.
Alpacastal
Zorg voor een degelijke Alpaca stal zodat ze beschutting hebben bij harde regen, storm, kou en sneeuw, maar ook tegen extreme zomerwarmte. Een stal met een binnen verblijf wat dicht kan. Het mooiste is als er aan de stal een overkapping zit, Je zult zien dat ze vaak onder de overkapping gaan liggen. En betegel de stal en overkapping of neem een betonnen ondergrond. Dit voorkomt dat het een modderpoel wordt bij veelvuldig nat weer in de herfst en winter. Zorg ook dat de stal, ramen bevat waardoor ze naar buiten kunnen kijken. Alpaca’s zijn vluchtdieren, ze willen graag hun omgeving kunnen zien om te scannen op gevaar, dat is hun instinct, dan voelen ze zich veiliger. Mijn ervaring is dat ze bij een dichte stal zonder ramen, vaak niet in de stal zullen verblijven. Houd bij het bouwen of de aankoop van een stal ook rekening met de grote van de stal voor de toekomst; wil je gaan fokken, wil je meerdere alpaca’s aan gaan schaffen? Dan hoef je niet later te gaan verbouwen.
Dat de stal ook dicht moet kunnen heeft als reden dat je ze daar even kunt opsluiten wanneer nodig, bijvoorbeeld om te verzorgen als er nagels geknipt moeten worden, of als er doktersbezoek is en er een injectie, onderzoek of andere behandeling nodig is. Maar ook in de eerste tijd, als de alpaca’s net bij je zijn, kun je daar eens bij ze gaan zitten als je ze in de stal voert, en aan je laten wennen, een vertrouwensband opbouwen. Een betonnen ondergrond is fijn, ook onder de overkapping.
Bodembedekking in de stal zoals stro, is niet echt nodig. Mocht het zeer koud worden in de winter, is vlas als bodembedekking een betere optie dan stro. Het vlas glijd namelijk makkelijker van de wol af, en stro blijft in de wol zitten. Zo voorkom je dat je hele weide onder de sto komt te liggen, en de alpacawol onder de sto zit mocht je de wol later willen gebruiken na het scheren.
Het komt vooral in de herfst en winter bij veel regen vaak voor, dat er modder ontstaat voor de stal. Het kan glibberig worden, en het is voor de alpaca voetzolen niet goed om veelvuldig op natte ondergrond te staan. De eeltvoeten kunnen week worden b.v.
Je kunt ervoor kiezen om rondom de stal eventueel rubberen stalmatten te plaatsen, of om het extra te betegelen.
Daarbij kan er schurft ontstaan bij alpaca's als ze te vaak nat zijn en op natte ondergrond staan.
Sluit de alpaca’s s nachts niet op, maar geef ze de ruimte om zelf te beslissen of ze binnen, buiten of onder de overkapping willen liggen. Opsluiten hoort niet bij hun natuurlijke gedrag en ze maken een poepplek binnen wat je dagelijks moet reinigen. Of ze verblijven, bij kleinere stallen, op hun eigen ontlasting wat niet hygiënisch is en tot schurft of infecties kan leiden. De alpaca is een schoon dier, en ze zullen er niet gelukkig van worden.
Alpaca voerbakken
In de stal kun je de alpaca’s voeren. Hiermee stimuleer je zeker in het begin, dat ze zich comfortabel gaan voelen in hun stal en ze er gebruik van gaan maken. Heb je maar 3 alpaca’s, kun je ze ieder een apart bakje geven met hun vitamine brok. Heb je meerdere alpaca’s kun je dakgoten aan de muur bevestigen en daar de brokjes in geven. Zorg ervoor dat de alpaca’s de ruimte hebben in de voergoot om rustig te eten, zodat ze niet te dicht op elkaar hoeven te staan. En er geen voernijd ontstaat, waardoor ze elkaar gaan spugen en daarmee ook hun eten weer uitspugen en zo weinig voeding binnenkrijgen.
Hooibakken alpaca's
Een hooiruif is niet aan te raden voor alpaca's. Het beste zijn grote bakken op de grond waar het hooi in gaat. Bij een grotere kudde betekent het ook daar weer dat er voldoende plaats moet zijn voor alle alpaca’s om de ruimte te hebben aan de hooibak. Plaats dan meerdere hooibakken met wat afstand ertussen. Het is de natuurlijke houding van de alpaca om met het hoofd naar beneden te grazen/eten. Ook zie je regelmatig dat ze kale neuzen krijgen van een ruif aan de muur. Plus de kleintjes, die net hooi gaan eten, kunnen er vaak niet bij komen omdat een hooiruif hoog hangt.
Waterbakken
Zorg voor vers en schoon water. Dit kan in grote zwarte tonnen (cementbakken bv.) neergezet worden, of nog beter; een automatische drinkbak plaatsen als je daar de gelegenheid voor hebt. In een te lage waterbak gaan ze vaak pootjebaden of in liggen, het water vervuild hierdoor en is niet meer hygiënisch als drinkwater. Maak je bakken ook regelmatig schoon aan de binnenzijde met een borstel om de aanslag te verwijderen.
Mest ruimen
Het is aan te raden om dagelijks de mest te ruimen uit de weide(s), dit om wormbesmetting zoveel mogelijk tegen te gaan.
Je kunt de mest ruimen met een kunststof bladerenhark met een sneeuwschep als je weinig alpaca's hebt. Heb je een grotere kudde is een Biozuiger aan te raden. Ik heb hier goede ervaring mee. Het is prettig dat de alpaca's hun eigen toilet maken en het niet overal doen in de weides, zo weet je precies op welke plekken je moet zijn bij het ruimen van de mest.
Aandachtspunt
Iets om rekening mee te houden; wil je gaan fokken met je alpaca’s, heb je kans dat er hengstjes geboren worden. Jonge hengsten krijgen (meestal) last van hun hormonen en gaan de merries lastig vallen. Na minimaal 6 maanden (uitzonderingen daar gelaten, sommige veulens hebben langer melk nodig) moeten zeker de hengstjes, van de moeder af. Maar je kunt een alpaca niet alleen zetten! Zorg dus voor gezelschap. Plus je hebt een extra weide nodig voor deze nieuwe kudde. Een complete stal erbij kan kostbaar zijn. Er zijn ook goedkopere oplossingen voor als je tijdelijk ander onderdak nodig hebt zoals weidetentstallen waar ze beschutting kunnen zoeken. Zorg wel dat het niet teveel kan inregenen.