Zijn jouw alpaca's klaar voor de herfst/winter?

Gepubliceerd op 3 oktober 2024 om 20:52

 

Ben jij al voorbereid op de komende herfst en winter?

Is de hooivoorraad aangevuld?
De stal in orde?
Bietenpulp/fosforbeet op voorraad?
Vitamine AD3E in huis?
 
Ik denk dat de meeste ervaren alpacahouders voorbereid zijn, en het allemaal prima in orde hebben.
Maar er zijn wellicht ook alpacahouders die voor het eerst met hun kudde de winter in gaan, dan kan het missichien best fijn zijn om goed voorbereid de winter in te gaan met de alpaca's, en nog even na te lezen wat er voor de dieren nodig is.
Onderstaande basisbehoefte voor de alpaca, zorgt dat de alpaca's in goede conditie blijven, en ook om onder andere schurft te voorkomen.
Het was afgelopen winter bar en boos met de vele regenval en weides die onder water stonden. Er leek ook veel meer schurft voor te komen dan normaal het geval is. Maar ook als je drachtige merries hebt in de kudde, is het zaak goed voor ze te zorgen. Een dracht kost de merrie veel energie, zeker in de wintermaanden. Daarbij zorgt een goede verzorging, goede voeding en aanvullende vitamines voor een gezonde cria. 
 

Hooi.

Het lijkt een seizoen met goed hooi dit jaar. De laatste jaren was er moeilijk aan goed hooi te komen en was het vaak hooi met veel stengels. Maar het hooi wat deze zomer gehooid is lijkt fijner, zachter en van betere kwaliteit. Ik zou zeggen; sla voldoende in nu je het kunt krijgen en er net voor de laatste keer gehooid is. De meesten weten het wel, maar let erop dat er geen Sint Jacobskruid in zit.
 

Alpacabrok

Als je Alpamin en Alprofos als dagelijkse voedingsbrok geeft, houd dan in de gaten dat de dagelijkse hoeveelheid in de winter iets verschilt met de zomer en aangepast mag worden. In de winter kan met 100gr per alpaca aanhouden als dagelijkse hoeveelheid (zomer 75gr)
 

Stal

Is de stal bestendig tegen erge regenval? De kans is groot dat we weer een erg natte winter krijgen waarbij weides vol water staan en heb je geen goede beschutte stal met een verharde vloer, kan ook de stal vol modder komen te staan. Zeker bij alleen een schuilhok. Dit is niet fijn voor de alpaca's. Ze zullen dan ook de stal vaak niet opzoeken, ze houden niet van modder, naast dat dit slecht voor ze is. Veelvuldig nat zijn van de huid, poten, kan tot schurft leiden. Vorige winter was een erge natte winter waarbij vele weilanden onder water stonden. Het lijkt ook alsof ik dit jaar veel meer schurft ben tegengekomen bij alpacahouders dan voorheen. Ook veel vragen online over schurft. Daarbij kunnen ze weke voetzolen krijgen door te veel op natte ondergrond te staan. Als het een beetje regent worden de alpaca's niet nat op de huid, en is de wol daar droog. Echter in de winter zitten de alpaca's vol in de wol en wordt de wol zwaar door de regen, dat vindt de alpaca niet prettig. En staan ze altijd in de regen wordt de wol uiteindelijk wel volledig nat, vaak slaat de wol dan open op de rug waardoor kou ook de kans krijgt op de huid te komen. Vooral Suri alpaca's, die andere wol hebben, kunnen het kouder krijgen daardoor, ze hebben ook minder dekhaar als de Huacaya alpaca en de wol ligt opengeslagen op de rug. Ook hebben alpaca's minder wol op de buik, dus zorg dat ze niet veelvuldig in water of modder liggen. Ook ivm longontsteking. Je zult zien als je een goede stal hebt, dat ze deze veel opzoeken bij regen. Een fijn, droog verblijf, met voldoende ruimte is enorm belangrijk, dat blijf ik herhalen. Ook het hooi blijft zo droog, wat ze 24/7 tot hun beschikking horen te hebben. Storm, regen, sneeuw, vrieskou het kan allemaal voorkomen. Heb je een goede stal met verharde vloer, maar toch veel modder bij de inloop van de stal, kun je eventueel stalmatten neerleggen. Ik ken ook alpacahouders die zand hebben neergelegd of boomschors bij de inloop, al blijft dit laatste vaak in de wol kleven als ze vol in de wol zitten. En vergeet niet dat het Zuid Amerikaanse dieren zijn van oorsprong en dit niet hun klimaat is. Zoveel regen, daar zijn ze niet voor gemaakt. En daarbij missen ze zonlicht in de winter, dus vitamine D.
 

Vitamine AD3E

Bij een tekort aan vitamine D, kunnen alpaca's op termijn botvergroeiing krijgen. X-benen, slappe enkels, rugproblemen. Juist ook drachtige merries hebben dit nodig om de toekomstige cria voldoende vit D mee te geven. Vaak zie je dat cria's met kromme pootjes of met x- pootjes geboren worden als de moeder een vitamine D gebrek heeft gehad tijdens de zwangerschap. Vitamine AD3E kan iedere 6 weken door de dierenarts geïnjecteerd worden (mits voorradig),  tot het weer zonniger wordt in de lente. Of het kan in pastavorm oraal gegeven worden. Let wel altijd goed op de juiste dosering per gewicht van de alpaca. Een overdosis kan giftig zijn. Er zit vaak ook vitamine D in een goede alpacabrok, maar dit is vaak niet voldoende. Ik merkte het ook aan de alpaca's; ze werden een beetje mat, minder actief, als het weer tijd werd voor de Vitamine D. Voor de volledigheid; de vitamine A in de AD3E is goed voor de ogen, huid, slijmvliezen, groei, botontwikkeling en het afweersysteem. De vitamine E in de AD3E werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.
 

Bietenpulp

In de winter is de kwaliteit van het gras minder. Ze halen hier minder voedingstoffen uit. Daarom is bietenpulp een goede aanvulling op de alpacabrok en het hooi. Het is goed voor de maagvulling, en halen hier energie uit. Zelf gaf ik 's morgens de alpacabrokken, en einde middag de bietenpulp voor de nacht. Bietenpulp hoeft alleen in de herfst/wintermaanden gegeven te worden. In de lente/zomer halen ze voldoende voeding uit het gras. Echter zieke, oude of erg magere dieren zijn wel gebaat bij extra bijvoeding in de zomer met bietenpulp. Geeft men standaard ook in de zomer aan alle dieren de bietenpulp, zie ik vaak alpaca's die juist een wat slechtere conditie hebben. Hun buik zit vol door de bietenpulp en hebben daardoor minder behoefte aan grazen en hooi. Juist daar zitten voedingstoffen in die ze nodig hebben. Daarom adviseer ik bietenpulp enkel in de herfst/wintermaanden.

Afleiding

De winter is ook wat saaier voor de alpaca's. Probeer af en toe wat afleiding te geven. Een nieuwe weide (met toegang tot stal). Of zitten ze veel in de stal; hang eens een hooi-voerbal op waar je wat worteltjes doorheen mixt of wat verantwoorde blaadjes. Maak een heuvel in de weide. Zet wat heksenbezems op z'n kop in de grond om tegen- en doorheen te schuren. Een bezemborstel bevestigd aan de stal hoort eigenlijk een standaard atribuut te zijn om zich aan te schuren. Of ga eens met ze wandelen als het weer het even toelaat. En ga lekker bij ze in de stal zitten met wat lekkers uit de hand, de winterstal is ook een ideale tijd om ze verder te socialiseren. En heerlijk zen om tussen ze te vertoeven!
 
Laten we hopen dat we niet van die totaal onder water staande weilanden krijgen zoals vorig jaar. En alle alpaca's overal een fijne, droge plek hebben met goed hooi en brok. Ik heb er zelf altijd een geruster gevoel bij als het buiten guur weer is met winterse buien en storm, dat ik weet dat de alpaca's een fijn droog huisje hebben om te schuilen met elkaar. En weet dat ze fijn rond de hooibak liggen en het goed hebben met elkaar.
 
Voor nog uitgebreidere info zie pagina Alpaca's in de winter
Zie ook deze pagina's voor verkooppunten;
 
 
 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.