Aanschaf van Alpaca’s en kuddesamenstelling

 

Daar de alpaca steeds populairder wordt in Nederland en België, wordt er steeds meer gehandeld in Alpaca’s. Het is aan te raden u goed te laten informeren over waar u de alpaca's het beste kunt aanschaffen. Er komen steeds meer Alpaca handelaren bij, waarbij het puur om het verdienen van geld gaat. Een goede fokker vraagt bij de aanschaf van een alpaca bijvoorbeeld of u al meer alpaca’s heeft, omdat een alpaca nooit alleen mag staan. Een goede alpacafokker zal u nooit een hengst en een merrie samen verkopen als koppel, omdat dit geen goede kuddesamenstelling is. Een goede alpacafokker zal u adviseren over huisvesting en voeding, en zal aan nazorg doen bij vragen. Vraag altijd goed door aan de fokker of handelaar als een u een alpaca op het oog heeft. Wat voor voer de fokker geeft bijvoorbeeld, hoe vaak hij ze scheert, let er goed op hoe de handelaar of fokker met de dieren omgaat voordat u een beslissing neemt. 

 

Kuddesamenstelling Alpaca

 

Drie alpaca’s zijn een kudde, twee alpaca’s niet. Alpaca’s hebben een kudde nodig, ze hebben hun eigen alpacataal, en bepalen een rangorde en houden 's nachts de wacht over elkaar bijvoorbeeld. Dat wisselt wie dat is. Met twee alpaca's kan het zijn dat er constant maar één aan het waken is. Heb je maar twee alpaca’s en wordt er één ziek of sterft, dan blijft er maar één alpaca over; daar moet dan met spoed een andere alpaca bij om de alpaca niet gestressed te laten raken. Van stress gaat de weerstand snel naar beneden bij een alpaca met alle gevolgen van dien. Daarbij zijn ze erg gevoelig, en hebben emoties, alpaca’s kunnen rouwen, verdrietig of depressief zijn, en daar zelfs aan sterven.

Dus mijn advies is om altijd drie alpaca’s aan te schaffen. Dit moeten alpaca’s van hetzelfde geslacht zijn; dus drie alpaca hengstjes (of alpaca ruintjes) of drie alpaca merries. Voor de duidelijkheid: een alpaca mannetje heet officieel een ‘macho’, en een alpacavrouwtje heeft officieel een ‘hembra’.

 

Er worden regelmatig ook alpacaruinen bij de alpacamerries gehouden, maar dit gaat in vele gevallen mis. De alpacaruin zal vroeg of laat herinneren wat hij kan, en zal in bijna alle gevallen toch gaan dekken al zal dit niet voor nageslacht zorgen. Het is voor een alpacamerrie erg intensief om gedekt te worden, zeker als dit ongewenst en veelvuldig gebeurd. Ongewenste dekkingen kunnen voor inwendige infecties bij de alpaca merrie zorgen, of zwangere alpaca merries kunnen een abortus krijgen en er zijn zelfs situaties bekend waarbij de alpaca merrie sterft door veelvuldig ongewenst gedekt te worden! Het levert de alpacamerrie tevens veel stress op waardoor de weerstand ook naar beneden gaat. Een dekking tussen alpaca's gaat er heel anders aan toe dan bij andere diersoorten die wij kennen. De penis van een alpacahengst of ruin, is lang, heeft een hele harde punt en de dekking gebeurd liggend. De alpaca hengst of ruin zit er vaak naast waardoor er ook veel vuil mee naar binnen gaat bij de merrie. Ook kan de merrie helemaal rauw worden intern. Tevens kan de merrie onvruchtbaar worden. Om al deze stress en narigheid te voorkomen, is het absoluut aan te raden alpaca hengsten (ruinen)  en merries te scheiden.

Er zijn zeker uitzonderingen, waar de ruin nooit dekt. Maar om dit risico te vermijden ben ik een voorstander van alpaca kuddes van hetzelfde geslacht. Een ruin kan zich tussen de merries ook dominant gaan gedragen als hij de merries als zijn 'harem' ziet. 

 

In deze link vind u een artikel waarin zeer duidelijk staat omschreven waarom een alpacahengst of alpacaruin niet bij alpaca merries gehouden moet worden. https://www.shambalahalpaca.com/article/1303/why-male-and-female-alpacas-must-be-kept-separately

of in het Nederlands vertaald als Blog-artikel op de pagina: Blog

 

Leeftijd Alpaca

 

De leeftijd van de alpaca’s is ook een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf. Vaak zie ik dat beginnende alpacahouders kiezen voor drie alpacaveulens die net bij de moeder zijn weggehaald. De veulens hebben zeer waarschijnlijk tot de dag dat ze bij de nieuwe eigenaar kwamen, nog melk gedronken bij de moeder.

 

Een alpaca gaat pas rangorde bepalen als ze ongeveer een jaar oud zijn (uitzonderingen zijn er). Tevens hebben ze als kleintjes nog niet eerder de taak gehad om te waken over de kudde, dat doen de volwassen alpaca’s over de kleintjes. De volwassen alpaca’s zijn ook een voorbeeld voor de veulens bij het opgroeien, ze worden door de gehele kudde opgevoed. Als je dus drie alpaca veulens koopt zonder volwassen alpaca, zullen ze zich erg onveilig voelen, dat is niet wenselijk. Er moet om bovenstaande reden een volwassen alpaca bij. Maar niet iedere volwassen alpaca is blij om in een kudde met alleen veulens neergezet te worden! Als je een volwassen alpaca koopt die in zijn vorige kudde nooit hoefde te waken en absoluut geen leiderskwaliteiten heeft, maar zelfs een gevoelig en onzeker karakter heeft, zal dit voor de volwassen alpaca heel veel stress kunnen opleveren. Dus koop hier een evenwichtige alpaca met leiderskwaliteiten bij. Anders heb je bij wijze van spreken drie kleine kindjes in de weide staan zonder volwassenen. Daarbij zijn ze net van de moeder af, en zullen moeten wennen aan alleen droogvoer en geen melk meer. De verhuizing en het zonder moeder verder moeten gaan, geeft stress en de veulens kunnen wat terugvallen in conditie. Zorg dat ze goed hun vitamine- en mineralenbrok eten. Vraag ook bij de aanschaf van de veulens aan de vorige eigenaar of ze al vast voer eten. 

 

Alpaca hengst

 

Ik zie helaas vaak als ik bij alpacahouders kom, dat er een dekhengst alleen in een weide wordt gehouden. Vaak is deze hengst onhandelbaar geworden omdat hij alleen staat. Of heel dicht bij de weide met merries. Hij raakt daardoor gefrustreerd omdat hij de merries ziet maar er niet bij kan komen om te dekken. Dit zie je aan zijn gedrag; erg onrustig, springerig, staart omhoog, zich groot maken. Ik maak mee dat de hengst daardoor ontsnapt, of over het hek springt naar de merries en daardoor voor ongewenste dekkingen zorgt en worden er cria's midden in de winter geboren. Terwijl een alpaca beter kan bevallen in het voorjaar of zomer, omdat ze hun veulen (cria) niet droog kunnen likken weet de alpaca merrie instinctief dat ze beter bij zonnig weer kan bevallen zodat de zon haar veulen droogt. Zorg dat de hengst gezelschap heeft van een andere hengst. Is het een rustige hengst, kun je er een ruin bijzetten. Zorg tevens voor een weide waarbij de hengsten de merries niet zien. En ga zeker niet 'gemengd' wandelen met merries en hengsten door elkaar! De hengst wil ook tijdens het wandelen dekken en een onervaren wandelaar wil je niet confronteren met een dekking tijdens het wandelen, plus de merries raken gestressed. Je hebt dus ook voldoende ruimte voor meerdere weides nodig. Dit is niet altijd het geval. Dus mocht je hiervoor budget hebben, is het beter om gecontroleerd te laten dekken, dus een hengst van een andere alpacahouder langs laten komen voor een dekking. Nooit een week of meerdere dagen een hengst tussen je merries inzetten in de weide! Maar de hengst en merrie in een aparte ruimte laten dekken en na de dekking weer scheiden. Om te controleren of de dekking geslaagd is, kan de hengst na twee weken weer een bezoek komen brengen aan de merrie. Gaat de merrie weer liggen, is de dekking in de meeste gevallen niet gelukt. Spuugt de merrie de hengst af en wil ze weg; dan is de merrie hoogstwaarschijnlijk zwanger. 

 

Alpaca karakter

 

Let bij de aanschaf van alpaca’s ook altijd op het karakter van de alpaca’s. Dit wordt vaak over het hoofd gezien, men let vaak alleen op het uiterlijk. Maar wilt u alpaca’s gaan houden bij uw huis, en een evenwichtige, rustige kudde, dan is het raadzaam een kuddesamenstelling met verschillende karakters te nemen. Neem 1 evenwichtige leider met gezonde dominantie, een wat volgzamere alpaca, en wellicht een alpaca die zich wat meer op de achtergrond houd en niet perse het voortouw neemt en alles wel best vind. Neem je bijvoorbeeld drie leiders, dan kan het zijn dat ze de rangorde niet bepaald krijgen en constante heibel met elkaar hebben, altijd blijven spugen naar elkaar of zelfs constant achter elkaar aan blijven rennen. Dat geeft veel stress bij de alpaca’s en ook voor de alpacahouder is het niet prettig.

Schaf je een kudde aan waar geen duidelijke leider tussen zit, dan wordt het moeilijker om bijvoorbeeld te socialiseren of te gaan wandelen met de alpaca’s in de toekomst.

Dus een goede mix van karakters is belangrijk.

 

Wilt u advies over goede Alpacafokkers, of heeft u andere vragen bij de aanschaf van uw alpaca’s? Ik help en adviseer u graag.